ÇOCUK KARYOLASI YAPIMI

AZ ALETLE - İYİ İŞ YAPMAK

Karyola tasarım aşaması.
Arkadaşlar selam,
Torunum Çınar ile beraber onun kullanacağı, gece dağınık yatarken düşmeyeceği basit bir karyola çizimi yaptık. Bu adam şimdilik çok meraklı ve bir şeyler yaparken sıkılmıyor. Ben de onu biraz yetiştirmek istiyorum, en azından kendi işlerini yapabilsin diye.

Karyola ahşap kirişleri.
Karyolanın ahşap malzemesini hazır biçilmiş 5*5 ve 13*2 olarak temin ettim. Damadımın bahçesine yaptığımız bu atölyede çok fazla takım yok, ama bu işi yapabilmek için bazı basit metotlar kullanarak elimizdeki mevcut aletlerle Çınar ustanın karyolasını yaptık.

El daire testeresi tezgahı.
Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi sunta kesme için basit ama işlevsel bir tezgah yaptık, bu tezgahta ahşapların boylarını düzgün bir şekilde kestik.

Freze ile zıvana açılması.
Kestiğimiz parçalara freze yardımıyla zıvana açabilmek için, arta kalan malzemelerden tezgahın üzerine basit bir düzenek kurduk. Bu düzenekteki gaye ahşabın hareketini engelleyip, freze makinesine de dayanak oluşturarak ihtiyacımız olan bölgeyi düzgün bir şekilde düşürmekti. Gayet güzel oldu.

Zıvana geçmelerinin düzenlenmesi.
Zıvana açılmış baş kısımlarının en ucunu yuvalarına rahat girebilmesi için bir miktar tesviye ettik. Bu işlemin yapılması geçmeli uygulamalarda çok önemli, şayet yapılmazsa gireceği yuvanın kenarlarına takılıp kırabiliyor.

Freze ile başlık açılması.
Bu karyola çalışmamda toplam sekiz adet vida kullandım. Diğer tüm aksamları tutkallı geçmedir, vidaları da tamamen de montaj amaçlı kullandım. 

Parçaların tesviyesi.

Hazırlanmış alt ve üst kiriş parçaları.

Hazırlanmış kısa parçalar.

Hazırlanmış korkuluk dikmeleri.

Toplanmış ön parça.

Kapı montajı yapılmış ön parça.


Bitmiş karyola son hali.


Hepimize kolay gelsin.





 



Yorumlar