GOMALAK CİLA NASIL YAPILIR

GOMALAK CİLA NASIL YAPILIR

Gomalak cila uygulanmış üzüm salkımı
Gomalak cila uygulanmış üzüm salkımı.

Gomalak
Gomalak
Arkadaşlar selam, 
Bu yazımda sizlere nasıl gomalak cila yaptığımı anlatmak istiyorum. Gomalak cila uygulaması bazı arkadaşlar için sıkıntılı bir süreç gibi görünebilir, ama diğer kimyasal vernik vb. gibi ürünlerin tatbikinden daha kolay, basit ve sağlıklıdır. Gomalak cilanın en büyük dezavantajı çok dayanıklı bir cila olmayışı, cilalanan materyallerin kullanımı sırasında çok dikkat edilmesi gerektiğidir. Ayrıca dış ortama da dayanıksız bir üründür. Cilanın bu özelliklerini dikkate alıp, uygulama yapacağımız ürünleri ona göre seçmeliyiz.

İnternet ortamında gomalak cila nasıl uygulanır hakkında bir çok makale okudum, hepside aşağı yukarı bir birinin aynısıydı. Okuduğum açıklamalarda dikkatimi çeken şey gomalak cilanın sadece düz yüzeylere nasıl uygulanacağını anlatılıyor olmasıydı.

Benim yaşadığım bu yerde seneler önce 8-10 tane eski klasik mobilya tamiri yapan esnaf vardı. Tamir ettikleri o eski ahşap mobilyaları gomalak cilası yaparlardı. Bu mobilyaların her tarafında ahşap  oyma motifler olurdu, cila işi bittiğinde ortaya pırıl, pırıl işler çıkarırlardı.

Bu sebeple ben de gomalak cila yaparken onlardan gördüklerimi ve öğrendiklerimi tatbik ediyorum. Neyse gelelim sadede, önce cilayı hazırlamak için ihtiyacımız olan malzemelere; dar ağızlı, kapaklı 1 lt lik cam şişe, Şişenin içine gomalak koymak için bir adet defter yaprağı, ince bayan çorabı, pamuklu bez, (tüy bırakmayan) bir miktar ince alüminyum bulaşık teli, 80-100 gr gomalak, 800-1000 cc ispirto.

1.cila uygulaması video

CİLA HAZIRLAMA

Kağıttan bir huni yapıp şişenin içine önce gomalak dolduralım. Not: gomalak balık pulları gibidir. şişeye rahat koyabilmek için biraz ufalayıp bir çubuk yardımıyla kağıt huniden itmeniz gerekebilir. 100 gr mı tamamını şişeye doldurduktan sonra şişe dolacak kadar ispirtoyu da ilave ediyoruz. Basit bir detay ama, şişedeki malzemelerin çalkalarken rahat harmanlanması için ispirtoyu tam şişenin ağzına kadar doldurmayın, biraz hareket payı kalsın 2-3 parmak kadar. Sonra bir müddet 3-5 dakika çalkalayıp şişenin ağzını sıkıca kapatıp dinlenmeye bırakın. Ara sıra gözünüze çarptığında gene çalkalayıp dinlenmeye bırakın. Genelde cila ustaları gomalak tamamen erisin diye akşamdan bu işlemi yapıp ertesi gün kullanmaya başlarlar. Bence bizimde böyle yapmamızda yarar var.  



2. cila uygulaması video


CİLA UYGULAMA

Bir miktar pamuklu bezin içine avuç içiniz kadar pamuk koyun, bulabilirseniz eski yatak pamuğu çok daha iyi olur. yoksa da dert etmeyin. pamuklu bezin içine kendi parçalarından da koyabilirsiniz. Önemli olan şey cilayı içinde hapseden küçük bir top yapmak. Bezin ağzını bohça yapar gibi toparlayıp bir iple bağlayın, üzerine de bayan çorabını geçirip onuda bağlayın yaptığınız top ne çok sert ne de çok yumuşak olsun. orta karar uygundur. Şimdi bundan bahsedince Aklıma Nasrettin Hocanın bir sözü geldi, hocaya sormuşlar bir gün! yaaaa hocam yürüyüş yaparken yenişi'mi seversin yoksa yokuşu'mu? diye, o da dönüp demiş ki düzde su mu çıktı. Yani kıssa dan hisse her şeyin orta kararı iyidir, ama bazı istisnalar var tabi ki. Evet konuyu çok dağıtmadan devam edelim.

Cila uygulamasına başlamadan önce ahşap yüzeylerin gerekli zımpara ve temizliğini yapıp cilaya hazır hale getiriyoruz, hazırlayıp dinlenmeye bıraktığımız cilayı iyice bir çalkalayıp dibe oturmuş olan cilanın ispirto ile karışmasını sağlıyoruz. Hazırladığımız bezi cila şişesinin ağzına dayayıp şişeyi baş aşağı çevirip bezin cilayı almasını sağlıyoruz, bu işlemi ilk başlarda '' bez cila tutana kadar'' sık, sık tekrarlıyoruz. bez cila tuttuktan sonra ahşap istedikçe şişeyi çalkalayıp bezi şişenin ağzına dayayıp aynı şekilde devam ediyoruz. Yani, şişeyi çalkala, beze cila emdir, ahşaba güzel güzel sür. Düz yüzeylerde,bu işlemi istediğimiz parlaklığı elde edene kadar devam ettiriyoruz.

Girintili yüzeylerde ise yukarıda yazdığım uygulamaya ince kıllı fırçayı da dahil ediyoruz, küçük bir kaba az miktarda cila koyup, fırçamızın ucunu batırıp, girintili yerlere sürüyor ve hemen arkasından diğer elimizdeki pamuklu bezle, fırçayla sürdüğümüz cilayı yedirmeye devam ediyoruz. Bu işlemi de istediğimiz parlaklığı elde edene kadar yapmaya devam ediyoruz.


Cila bezimiz yüzeyi tutmaya başlarsa bir miktar ince yağ damlata biliriz, şayet çok parlak bir yüzey istiyorsak ponza taşı kullanabiliriz, cila işini aynı gün içinde bitirmeye çalışmayın. iyice kurumadan  çok kat uygulanırsa cila beze yapışıp kalkmaya başlar. İyice kurumasını bekleyip ondan sonra diğer katlara geçmeliyiz. Son kat uygulamasına başlamadan önce de bulaşık teliyle kuruyan cilanın üzerinden hafifçe geçip tozunu aldıktan sonra bezimiz ile tekrar cilalıyoruz.

Hepimize kolay gelsin.

Yorumlar

  1. Çok faydalı bilgiler. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Kolay gelsin.

      Sil
  2. Teşekkürler.Çok faydalı oldu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim.