Arkadaşlar selam, Bu bölümde sizlerle yapımına çok emek verdiğim aynı zamanda da bir o kadar keyif aldığım ahşap mekanizmalı, misketli, çalar saat'i nasıl yaptığımı paylaşmak istedim.
Saat dişlisi merkez deliği delmek.
Bu saati yapmaya başladığımda atölyemde bir kısım alet eksiklerim vardı. Fakat bu saati yapmayı kafama o kadar çok takmıştım ki eksiklerim olmasına rağmen genede çalışmalarıma başladım. Saat planlarını fotoğraf üzerinden bakarak, tahmin yürüterek, vb. yaklaşık olarak tamamlamıştım, ama neticenin ne olacağını bende bilmiyordum.
Dişli kesim aşaması.
Saat dişlileri ve diğer aksamlar yaklaşık olarak birbirine çok benziyor. Benzemese de basit bir hesapla sarkaçlı saat dişlileri hesaplanabiliyor. Neyse, ben öncelikle saat dişlilerinin kesim işinden başladım, bu süreçte fırsat buldukça kafamda da diğer aksamlarla ilgili tasarımlara devam ediyordum.
Güç kasnağı ve mili.
Paylaştığım fotoğraflardan da görüldüğü gibi dişli ve kasnak kısımlarını 20-15-12-04 mm kalınlıklarında ki huş kontrplaktan, milleri ise işlenmesi daha kolay olan pirinç malzemeden yaptım. pirinç malzeme kolay aşınabileceği için, yatak yerine rulman kullandım.
Mil ve güç dişlisi ön görünümü.
Ben daha önceden yaptığım saatlerimde rulman kullanmamıştım, fakat bu saatin ön kısmında diğerlerine göre daha fazla ağırlık olacağından rulman kullanarak sürtünme kat sayısını asgariye indirmek istedim. Saati tamamladığımda iyi bir karar verdiğimi anlamış oldum.
Mil ve güç dişlisi arka görünümü.
İşin aslına bakacak olursanız saatlerde pek rulman kullanılmıyor, miller direkt olarak yuvalarına takılıyor. Ama bu saatte gerekliydi, şayet sizde saat yaparken rulman kullanmak isterseniz, rulmanları tiner, neft vb. iyice yıkayın içindeki koruyucu yağı temizleyip ince yağ sürün. saat mekanizması hassas çalışma temposunda olduğu için kalın yağ durmasına sebep olabiliyor.
Güç aktarma kasnağı, mil ve dişlisi.
Güç kasnağının güç aktarma tırnak pimlerini de pirinç malzemeden yaptım. Bu kısma da çok dikkat etmek gerekiyor, tırnakların pimler üzerinde rahat hareket etmesi ve pim uçlarının da tırnağı aşmaması çok önemli.
Saat arka parçası ve dişliler.
Saatin dişlilerini kesip montajına başlamadan önce, mutlaka dişlilerin bir biriyle uyumunun test edilmesi gerekiyor, test aşamasında takılan dişler olursa gerekli düzeltmeleri yapmak daha kolay oluyor. Şayet test yapmadan saat monte edilirse hangi dişlilerde takılma olduğunu anlamak güçleşiyor.
Saat dişli ve gövdesinin toplanması.
Gerekli testlerimizi yapıp çıkan sorunları çözdükten sonra saatimizi nazik bir şekilde toplama işlemine geçiyoruz. Rulmanlar, pimler, miller, dişliler, ön panel, arka panel, güzelce bir araya getirip, duvara asılacak hale getiriyoruz.
Saatin toplanma aşaması.
Saatimizi toplama aşamasında muhtelif zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda hiç bir zaman kastırarak, bastırarak, zorlayarak montaj yapmamamız gerekiyor. Saatin bütün parçalarını tekrar kontrol edip sürtünen, sıkışan, vb. yerler varsa bu sıkıntıları bertaraf ediyor, ve montaj işini tamamlıyoruz.
Saatin duvara montajı.
Aslında benim saat yapımıyla ilgili doğru düzgün bir video çekip yayımlamam lazım, inşallah bu yaz bunu yapabilirim. İnsan bazen her şeyi yazdığını zannediyor, ama bir de bakıyorsunuz bir çok şeyi atlamışsınız. Yani, şimdilik elimden geldiğince, aklımda olanları yazıyorum. Atladığım önemli noktalar olursa hatırladıkça yazmaya devam edeceğim. Sizlerden de ricam kafanıza takılan veya katkıda bulunmak istediğiniz bir husus olursa bana yazabilirsiniz.
Çok güzel olmuş
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Sil