SAAT SARKACI

SELÇUKLU TEMALI SARKAÇ

Tamamlanmış sarkaç
Tamamlanmış sarkaç.
Arkadaşlar selam, 
Eski saatlerin olmazsa olmazı sarkaçlar. Belli bir kuvveti frenleyerek zamanı ayarlamamızı sağlayan hassas saat parçası. Bu sarkacı yapmama vesile olan eski bir saat mekanizmasıydı. Saatin mekanik eksiklerini tamamlayıp bakımını yaptım, fakat en önemli parçalarından biri olan sarkacı yoktu. Ya eskicilerden arayıp bulacaktım ya da kendim yapacaktım. Sonunda kararımı verdim! evet bu saatin sarkacını ben yapmalıydım. Bir iki gün kafamda tasarladıktan sonra AutoCad de çizimlerini yapıp çalışmaya koyuldum.


Açılı kesimlerle sekizgen oluşturulması
Açılı kesimlerle sekizgen' in oluşturulması.


Malum, klasik saat sarkacının alt kısmı genelde yuvarlak ve pirinçten olur. Ama ben farklı bir şeyler yapmak istediğimden ahşaptan ve Geleneksel Türk motifi olan Selçuklu desenini kullanmaya karar verdim. Bu iş için elimin altında dolaşan kıvır zıvır dediğimiz ceviz ağacı parçalarını kullandım.
Sarkacın alt ağırlık kısmını oluşturan yuvarlağı yapabilmemiz için öncelikle basit bir hesaplama yapmak gerekiyor. Yuvarlağı kaç parçadan oluşturacaksak ona göre karteladan seçim yapıp ahşapları o ölçülerde hazırlıyoruz. Daha sonra da birleşim kontrollerini yapıp, tutkalla yapıştırıyoruz.   

Sekizgen birleşimin yuvarlatılmış hali
Sekizgen birleşimin yuvarlatılmış hali.

Birleştirme işlemini tamamladığımız çokgeni pergel yardımıyla çizip kıl testere makinesinde keserek yuvarlak hale getiriyoruz.



Kol bağlantı kısmının oluşturulması
Kol bağlantı kısmının oluşturulması.

Sarkaç kolunu yuvarlak çerçevemiz ile birleştirmemizi sağlayacak olan üst parçayı da kesip hazırladıktan sonra çerçevemize tutkal yardımıyla yapıştırıp çerçeve iç kısmından vidalayıp sabitliyoruz.



Pirinç kol çubuk yerlerinin oyulması
Pirinç kol çubuk yerlerinin oyulması.

Kol için kullanacağımız malzemelerimizi hazırladıktan sonra dekoratif üst birleşim parçasına kolların oturacağı kanalları açıp gerekli ince kontrollerimizi yapıyoruz. 
Not: Arkadaşlar sarkaç kolu olarak bir çok farklı malzeme kullanılabilir, ben bu işte elimde olan pirinç boruları kullandım. Ayrıca sizleri yanıltmamak için hiç bir ölçü vermiyorum. Çünkü sarkaçlı saatlerin sarkaç kolları standart değildir. Her saatin farklı uzunluk ve ağırlıkta sarkaca ihtiyacı vardır. Bu hesabı yapmanın en pratik yolu da saat hakkında İnternet ortamında araştırma yapıp öğrenmektir.


Pirinç kol çubuklarının uygunluk kontrolü
Pirinç kol çubuklarının uygunluk kontrolü.

Bu kısımda dikkat etmemiz gereken en önemli husus sarkaç boyunun ayarlanabilir olmasıdır. Şayet sabit bir kol yaparsak saatin ince ayarlamasını yapmamız mümkün olmaz. Onun için kolu oluşturan boruları sabitlemiyoruz.



Pirinç çubukların boylarının ayarlanması
Pirinç çubukların boylarının ayarlanması.

Ortaya gelen kolun alt ucuna yuvarlak çerçevemizin altından en az 3-5 cm çıkacak şekilde dişli bir parça kaynatmamız gerekiyor, bu dişli parçanın ucundaki somunu sıktıkça yuvarlak çerçeve parçamız yukarıya, gevşettikçe aşağı doğru hareket ederek bizim saati ayarlamamızı sağlayacaktır.



Kapak alıştırma işlemi
Kapak alıştırma işlemi.

Fotoğrafta görüldüğü gibi kolları sıkıştırmayacak şekilde aralarına ve arkalarına ahşap parçalar kesip alıştırıyoruz.



Kapakların montajı
Kapakların montajı.

Daha sonra bu parçalara dikkatli bir şekilde tutkal sürüp ana kısımla birleştirme işlemini tamamlıyoruz.



Sarkaç parçalarının birleştirilmesi
Sarkaç parçalarının birleştirilmesi.

Kolun en üst kısmına boruları birleştirip tek bir kol halinde tutacak olan ahşap parçayı yapıp, boruları bu parçaya sabitliyoruz. Ahşap parçanın diğer tarafına monte ettiğimiz borunun uç kısımını da saatimize takılacak şekle getiriyoruz.



Selçuklu motif kesimi bir
1. Selçuklu motif kesimi.

Sarkacımızın dekoratif görünmesi için yuvarlak parçamızın iç kısmına yerleştireceğimiz deseni, hoşumuza giden uygun ölçülerdeki bir ahşaba yapıştırıp motif deliklerini deliyoruz.



Selçuklu motif kesimi iki
2. Selçuklu motif kesimi.

Kıl testere yardımıyla motif kesim işlemini tamamlıyoruz. Bu gibi motifleri keserken kullanacağımız testere çok önemli. Ahşabın cinsi kalınlığı gibi unsurları göz önünde bulundurarak ana sayfamdaki Olson kıl testere seçim tablosundan faydalanabilirsiniz.


Selçuklu motif kesim işleminin bitmiş hali
Selçuklu motif kesim işleminin bitmiş hali.

Kesim işlemini tamamladığımız motife bombe verebilmemiz için ayrıca bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bu işlem için öncelikle basit bir aparata ihtiyacımız var. Bu kısmı aşağıda verdiğim fotoğraflara bakarak yapabilirsiniz.



Motif ön yüzeyine bombe verilmesi bir
1. motif ön yüzeyine bombe verilmesi.



Motif ön yüzeyine bombe verilmesi iki
2. motif ön yüzeyine bombe verilmesi.



Motif ön yüzeyine bombe verilmesi üç
3. motif ön yüzeyine bombe verilmesi.



Motif yüzeyi zımparalama işlemi
Motif yüzeyi zımparalama işlemi.



Ön yüzeyine bombe verilmiş motif
Ön yüzeyine bombe verilmiş motif.

Bombe verdiğimiz parçayı yuvarlak çerçevemize tutkal ile yapıştırdıktan sonra, gerekli cilalamayı yapıp sarkaç çalışmamızı sonlandırıyoruz.




Montajı tamamlanmış saat sarkacı
Montajı tamamlanmış saat sarkacı.


Saat sarkacı yapımı video bir.

Saat sarkacı yapımı video iki.


Hepimize kolay gelsin.


Yorumlar