TAŞLAMA TEZGAHI YAPIMI

FARKLI BİR ÖNERİ


Taş motoru ve tezgahının bitmiş hali.
Taş motoru ve tezgahının bitmiş hali.

Taşlama motoru bakımı
Taşlama motoru bakımı
Arkadaşlar selam,
Kullanmak istediğiniz motor şayet eskiyse öncelikle bakımını yapmanız gerekmektedir. Bu aşamada en çok dikkat etmeniz gereken şey motor rulmanları dır. eski iseler yeni iki adet rulman alıp değiştirmenizde yarar var. Genel temizliğini de yaptıktan sonra motoru toplayıp tezgah yapma aşamasına geçebilirsiniz.  

Huş kontrplaktan duvar konsolu
Huş kontrplaktan duvar konsolu.

Atölyemiz küçükse, bu gibi makinelerin fazla yer kaplamaması için duvara monte edilmesi daha uygun olacaktır. Benim atölyemde de fazla yer olmadığı için biraz fonksiyonel bir konsol tezgah yapmayı uygun gördüm. tezgah yapım aşamasına geçmeden önce elinizdeki taş motorunun ölçülerini çıkarıp bir kağıt üzerinde nasıl bir şey yapmak istediğinizi çizip ölçülendirmeniz de çok büyük yarar var. şayet plansız bir işe başlarsanız gereksiz zaman ve malzeme harcayabilirsiniz.


Duvara monte edilmiş konsol tezgah
Duvara monte edilmiş konsol tezgah.

Konsol tezgah yapımını tamamladıktan sonra, montajı için mümkünse kiriş, kolon, veya perde bir duvar seçmekte yarar var. Bu tip duvarların mukavemeti fazla olduğundan çok daha sağlam bir tezgaha sahip olursunuz. şayet böyle bir imkanınız yoksa, duvar montaj deliklerini biraz geniş delip dübellerinizi harçla monte ettikten sonra tezgahınızı bu dübeller yardımıyla duvara monte edebilirsiniz. 

Taşlama tezgahı orijinal plastik siperlikleri
Taşlama tezgahı orijinal plastik siperlikleri

Genelde bu tip taşlama motorlarının koruyucu siperlikleri çok basit ve bakalitten yapılmış oluyor. Çok kısa sürede çatlayıp kırılıyorlar. ben bu sebepten orijinal bakalit siperlikleri söküp yerlerine ahşap ve 8 mm cam kullanarak yenilerini yaptım. bunu yapıp yapmamak size kalmış bir şey, fakat bu çalışmamın sese de büyük etkisi oldu.


Kanatlı tezgah ön görünümü
Kanatlı tezgah ön görünümü

Çok sık kullanmadığımız taş motoru tezgahının fazla yer kaplamaması için ben fotoğrafta da görüldüğü gibi katlanabilir bir tezgah yaptım. İskarpela ve muhtelif bazı uzun saplı takımlarımı bileyeceğim zaman bu kısmı açıp kullanıyorum. Diğer zamanlarda ise kapalı duruyor. böylelikle atölyemde diğer işlerimi yaparken hareket alanı kazanmış oluyorum. bu tip makine dışına taşan bölümler genelde insanın kollarını çarpmasına sebep oluyor.


İskarpela bilerken tezgahın menteşeli ek parçasının açılmış hali
İskarpela bilerken tezgahın menteşeli ek parçasının açılmış hali.

Fotoğraftan da anlaşılacağı gibi iskarpela gibi takımlar bilenirken neredeyse motorun tezgah alanı kadar bir alana daha ihtiyaç oluyor, bileme işi bittikten sonra tezgah katlanarak ihtiyaç olmayan bu kısım kaldırılmış oluyor.


İskarpela bileme aparatı
İskarpela bileme aparatı.
    
İskarpela bileme aparatı yapımıyla alakalı ayrıca bir bölüm oluşturmak istiyorum, bu sebeple şimdilik bu konuya değinmeden geçeceğim.


Tamamlanmış taş motoru tezgah ön görünümü
Tamamlanmış taş motoru tezgah ön görünümü.

Basit bir kısım malzemelerle yapmış olduğum bu tezgah benim açımdan çok kullanışlı oldu. Yapmak isteyen arkadaşlara bu yazım ve fotoğraflarımla biraz fikir verebildiğimi umarım, konuya ilişkin sormak istediğiniz şeyler olursa her zaman yardıma açık olduğumu bilmenizi isterim.

Hepimize kolay gelsin.

Yorumlar