ESKİ AHŞAP ÇEKMECELER

ÜÇ ÇEKMECENİN HİKAYESİ

Kırlangıç geçme tekniğiyle birleştirilmiş eski çekmeceler
Kırlangıç geçme tekniğiyle birleştirilmiş eski çekmeceler.
Arkadaşlar selam, 
Ben sizlerinde bildiği gibi İstanbul, Büyükada da yaşıyorum. Burası İstanbul'a çok yakın olmasına rağmen, deniz aşırı olması sebebiyle bir çok avantaj ve dezavantajları var. Şimdi diyeceksiniz ki bunun eski çekmeceler ile ne alakası var. Evet var, hemde çok. Yaşadığım bu yere İstanbul dan herhangi bir şey getirmek, ekstra masraflı ve çok zahmetli bir iş. Konuyu dağıtmamak için çok fazla detayına inmeyeceğim. İşte bu sebeple ben sağda solda, eski küskü, ama işe yarar bir şeyler bulduğumda onları alıp değerlendirmeyi çok seviyorum. Bu çekmecelerde yolun kenarına terk edilmiş kırık dökük bir dolaba aittiler. dayanamadım aldım. Keşke üç adet daha olsaydı. Yatak odası için çok güzel bir çift şifoniyer olurlardı. Neyse, gelelim yapım aşaması kısmına.


Dikmelere zıvana deliklerinin açılması
Dikmeler için zıvana deliklerinin açılması.

Bu işin taşıyıcı kısımını 22 mm kalınlığındaki yer döşemelerinden yaptım. Öncelikle her zaman ki gibi basit bir çizim yapıp ihtiyacım olan ebatlardaki ahşapları hazırladım. Yeni yaptığım çok amaçlı freze tezgahında zıvana deliklerini açtım. Hakikaten bu freze tezgahı çok iyi oldu.


Birleştirmeye hazır hale getirilmiş parçalar
Birleştirmeye hazır hale getirilmiş parçalar.

Zıvana deliklerini açtığım parçaların ölçü ve birleşimlerinde sıkıntı olup olmadığını kontrol ettim.


Kontrol için tutkalsız olarak birleştirilmiş parçalar
Kontrol için tutkalsız olarak birleştirilmiş parçalar.

Şifoniyerin omurgasını oluşturacak bu parçaları tutkallama aşamasına geçmeden önce, parçaları birleştirerek her hangi bir geçme sıkıntı olup olmadığının kontrol ettim.


Tutkallanarak birleştirilmiş parçalar
Tutkallanarak birleştirilmiş parçalar.

Gerekli kontrollerini yaptığım parçaları beyaz iskelet tutkalı ile birleştirip işkenceler yardımıyla sıkıştırıp kurumaya bıraktım.

Kat bağlantı çerçevelerine zıvana açma
Kat bağlantı çerçevelerine zıvana açma.

Yukarıda belirttiğim işlemlerin aynısını kat bağlantı parçaları içinde yaptıktan sonra, paslanmış olan kulpların temizlik işlemine geçtim.

Temizlenmiş çekmece kulpları
Temizlenmiş çekmece kulpları.

Çekmece kulplarını, ahşap omurga imalatına başlamadan önce pas sökücü sıvı içine yatırmıştım. O süreç zarfında, yaklaşık bir günde, pasları çözülmüş. Kulplar için son işlem olarak da fırçalama, polisaj ve vernik yapıp kullanıma hazır hale getirdim.

Ahşap omurga boşluklarının doldurulması
Ahşap omurga boşluklarının doldurulması.

Daha sonra, kurumaya bıraktığım omurgaların boş kısımlarına, eski bir dolaptan sökmüş olduğum yan yüzeylerden, ölçülerine uygun bir şekilde yatar daire testere yardımıyla parçalar kestim. Bu parçaların oturtacağı boşlukların kenarlarına freze ile 10*10 mm ebatlarında kanal açtım. Açtığım bu kanallara kestiğim parçaların uygunluk kontrollerini yapıp sonra da tutkalla birleştirerek kurumaya bıraktım. 


Panel parçalarının yerlerine uygunluk kontrolü
Panel parçalarının yerlerine uygunluk kontrolü.



Tamamlanmış şifoniyer yan panelleri
Tamamlanmış şifoniyer yan panelleri.



Geçici olarak toplanmış şifoniyer
Geçici olarak toplanmış şifoniyer.

Paneller kuruduktan sonra muhtelif yerlerinden basit vidalama ile şifoniyer parçalarını kontrol amaçlı bir araya getirdim.


Tutkallanarak birleştirilmiş şifoniyer ön görünümü
Tutkallanarak birleştirilmiş şifoniyer ön görünümü.

Yan, alt ve arka taraflarını tamamladığım şifoniyerin, üst kısmı için de gövdesinden 10 mm dışarıya taşacak kadar tek tarafı pahlanmış bir çerçeve yaptım, çerçevenin üstten iç kısmına freze ile kanal açtım, sonra üst tarafıyla sıfır olacak şekilde, elimde bulunan bir tarafı cilalı eski artık parkelerle kapladım. 


Eski çekmeceler kullanılarak yapılmış şifoniyer
Eski çekmeceler kullanılarak yapılmış şifoniyer.

Evet arkadaşlar, geldik bu işinde sonuna, son olarak meşe ağacından şifoniyerin şekline uygun küp şeklinde ayaklarını yapıp monte ettim. Nihai işlem olarak da cilasını yapıp bitirdim. İşte üç adet çekmecenin hikayesi. Kim bilebilir ki bu çekmeceleri hangi zamanda hangi usta yapmıştı, çekmecelerin ahşapları tamamen rendeyle düzeltilmiş, bir tek çivi kullanılmamış, tamamen kırlangıç geçme tekniğiyle yapılmış.

Neyse arkadaşlar, belki bir gün birileride bizim emek verip yaptığımız işleri yollardan toplayıp adam ederler.

Hepimize kolay gelsin.

Yorumlar