ÜZÜM SALKIMI

IHLAMUR AĞACININ DÖNÜŞÜMÜ

Ihlamur ağacı oyma üzüm salkımı
Ihlamur ağacı oyma üzüm salkımı.


Ahşapların tutkalla birleştirilmesi
Ahşapların tutkalla birleştirilip sıkılması.


Arkadaşlar selam, 

Bu ahşap oyma çalışmamda işlenmesi kolay olan Ihlamur ağacı kullandım. İhtiyacım olan ebatlarda tek parça ahşap bulamadığım için, üç parça ıhlamur ağacını deniz tutkalıyla birleştirip, sıkarak kurumaya bıraktım.



Desenin ahşaba aktarılmış hali
Desenin ahşaba aktarılmış hali.


Sağlıklı bir yapışma için malzemelerimizi en az bir gece pres edilmiş halde tutmalıyız. Ertesi gün oyma işlemine başlayabiliriz. Malzeme birleştirme işini çabuklaştırmak için hızlı yapıştırıcı kullanmamanızı tavsiye ederim. Bu tip çalışmalarda vida, çivi, vb gibi ilave bir bağlantı elemanı kullanamayacağımız için, hızlı yapıştırıcıyla olan birleşimler zaman içersin de açma veya kopma yapabiliyor.


Desenin oyularak ahşaba işlenmesi
Desenin oyularak ahşaba işlenmesi.


Resimlerdeki atölye gözünüze farklı gelmiş olabilir. Bu atölyeyi torunum Çınar için onların İstanbul, da ki  evlerinin bahçesine yaptım, orada kaldığım zaman bende kullanıyorum.
Oyma çalışmamıza başladığımız zaman birinci iş olarak motifin ana hatlarını V iskarpela yardımıyla ahşabın üzerine kazımalı ve çizgi dışında kalan gereksiz kısımları şerit veya dekopaj testere ile pratik  bir şekilde boşaltmalıyız.


Motifin ana hatlarının belirginleştirilmesi
Motifin ana hatlarının belirginleştirilmesi.

Gereksiz kısımlarını boşalttığımız desenin detay çalışmalarına geçmeden önce İskarpela bileme işlerimizi de tamamlayıp takımlarımızı hazır hale getirmeliyiz. Oymaya ana hatlardan başlayıp, yavaş yavaş ince işlere doğru devam ederek motifi ahşaba işlemeliyiz. Bu aşamada çalıştığımız desenin bir kopyasının tezgahımızda muhakkak olması gerekir. Takıldığımız kısımlarda, ara sıra bu fotoğrafı kontrol ederek işimize devam edebiliriz.


Motifin detay oyma çalışmalarının yapılması
Motifin detay oyma çalışmalarının yapılması.



Üzüm salkımı çalışma videosu.


Hepimize kolay gelsin.


Yorumlar