AHŞAP MENGENE

ATÖLYENİN KALBİ

1. marangoz mengenesi



Arkadaşlar selam, ahşap atölyelerinin olmazsa olmazı ahşap mengene. Ben daha öncede kendi atölyem için bir iki adet mengene yaptım. Fakat en sonunda benim için bu tip bir mengenenin daha uygun olacağına karar verdim. Nedeniyse, çok farklı çalışmalar yaptığımdan bir tek amaç için kullanılan mengeneler çok fazla işimi görmüyordu. Bu mengene, hem güçlü hem de daha fonksiyonel. Her zaman olduğu gibi önce basit de olsa bir taslak çizip, ölçülerini belirledim ve çalışmaya başladım. 


2. mengene arka ağzı.

Öncelikle ihtiyacım olan ahşap, metal, vida, saplama gibi malzemelerin hazırlığını yaptım. Elimde olanlarla yapmak için, fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere biraz ekli de olsa malzemelerimi toparladım. Mengenenin ahşap kısmını depomda bulduğum, Gürgen, Meşe, ve Tik ağaçlarından dört parça olarak geçme tekniğiyle birleştirerek oluşturdum.


3. birleşim işlemi tamamlanmış mengene ağızları.

Yapmak isteyen arkadaşlara bir konuda uyarım olacak. Benim mengeneyi monte ettiğim bölümün arka tarafında duvar olduğu için ekli yapmam bir sorun teşkil etmiyordu, şayet arka tarafı boşta kalsaydı ekli yapmam söz konusu bile olamazdı. Bu nedenle bu hususu göz önünde bulundurmanız gerekiyor.


4. montaja hazır hale getirilmiş mengene.

Mengenenin ön ve arka ağız parçalarının iç kısmına daha sonra monte edeceğim metal makas için kanal açtım, kanalın eni 8, derinliği 3, uzunluğu ise 60 cm.


5. kanalları açılmış mengene ağızları.

Kanalları kontrplaktan yaptığım şablonu kullanarak freze makinesiyle bir kaç kademede kolayca tamamladım. Bütün bu çalışmaları tamamladıktan sonra metal makas yapımına başladım.


6. metal makasların hazırlanması.

Metal makas kollarını iki adet 10*30*500 mm ebatlarındaki lamadan, baş kısımlarındaki menteşeleri ortasını 10 mm matkapla deldiğim, 20 mm çapında yuvarlak demirden, hazırladıktan sonra gerekli kaynak işlerini yapıp iki kolu tam ortasından deldiğim delik yardımıyla birleştirerek açılıp kapanan makas haline getirdim.


7. mengene montaj aşaması.

Fotoğrafta görüldüğü gibi mengenenin tezgaha giren kısmını testere ve iskarpela yardımıyla düzgün bir şekilde kesip çıkardıktan sonra, mengenenin montajını yaptım.



8. montajı yapılmış mengene yan görünüm.



9. mengene sıkma kolu.

Mengene sıkma kolunu yuvarlak yapmayı tercih etmemin sebebi, gelip geçerken çarptığımda fazla rahatsızlık vermemesi. 20 mm kontrplaktan kestiğim tekerleğin etrafını sert ağaçtan giydirdim. Tornada şekillendirdikten sonra yerine montajını yaptım.



10. tamamlanmış mengene ön görünüm.

Bu konuyu da sizler için elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. şayet izah edemediğim kısımlar varsa bana sorabilirsiniz.

Hepimize kolay gelsin.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim.