AHŞAP DİŞLİ SAAT YAPMANIN İNCELİKLERİ

AHŞAP DİŞLİ SAAT

Ahşap saat.



İlk yaptığım ahşap dişli saatim
İlk yaptığım ahşap dişli saatim.



bir numaralı saat videosu.

Arkadaşlar selam, 

Uzun zamandır yapmak istediğim saat çalışmamı tamamladım. Çok iyi olmasa da videosunu sizlerle paylaştım. Şu anda sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Her kurulumda 11 saat’ çalışmasını sürdürüyor. Bu süreçte 3 dakika ileri gidiyor. Bence bu tip bir saat için makul bir sapma.

Bu çalışmamda edinmiş olduğum bir kısım bilgileri sizlerle paylaşacağım, zannedersem bu bilgiler bu tip bir saat çalışması yapmak isteyen arkadaşlara bir nebzede olsa yardımcı olacaktır.
Genel itibariyle en önemli unsur dişlilerin ve diğer aksamın kesimi ve delinmesi esnasında çok hassas olunması gerekiyor, mikrometre bazında. Ben bu çalışmada proje dışına çıkarak bazı muhtelif değişiklikler yaptım. Bunlardan kısaca bahsetmem gerekirse:

    1-mil olarak 6mm pirinç kullandım.

    2-ahşap ana dişli aksamın delik çaplarını 10 mm delip, 10 mm pirinç malzemeden iç çapı 6 mm olan kovanlar hazırlayıp büyük ve küçük dişlileri bu kovanların üzerine monte ettim. Yani dişliler 6 mm’lik miller üzerinde bu kovanlar sayesinde çok daha rahat dönüyor.

    3-çok dikkat edilmesi gereken bir konuda ahşap seçimi, ben bu konuda elimde olan 10mm kontrplak kullandım. Ama sizlere tavsiyem çok yapraklı malzeme kullanın, yâda lamine edilmiş masif

    4-benim yapmış olduğum saat modelindeki 36 numaralı ratchet isimli dişliyi mutlaka çok sert bir ahşaptan yapmaya çalışın. Saatin en çok yük gören ve yıpranacak olan kısmı bu dişli.

Beş numaralı anlatımın görseli
5 numaralı anlatımın görseli
    5-birde bu dişlideki kuvveti saat dişlilerine aktaran 31 numaralı pawl isimli parçayı ben değiştirdim. Çünkü projeye uygun yaptığım parça çok zayıf kaldı. Projedekinden daha kalın, plan ölçüsü olarak, ahşap bir parça yaptım ratchet isimli parçanın dişlerini de derinleştirdim. Pawl kolunun ratchet dişlilerine sıkı oturması için de pawl alt ucuna bir yay bağladım.

    6-sarkaç salınışını ayarlamak için üç gece sabahlara kadar uğraştım. Bu konuda iki, iki daha dört eder deme şansım yok. Projeye uyun fakat sonra ayarlamayı kendiniz yapacaksınız.

    7- escapement isimli 22 numaralı parçaya takılan, zamanı ayarlamanızı sağlayacak olan 23-24 numaralı palet isimli parçaların yapımına çok hassasiyet gösterin. Delik çapları ve açılar çok önemli.
    8- bu saatin çalışabilmesi için ihtiyacı olan gücü sağlayacak ağırlık (kg) alttaki yazıdan da anlaşılacağı üzere yaklaşık 2700 gr. (3. Any suitable material can be used for the weight. The mass of the weightwill need to be established by experiment, but a good starting point would be 6 lbs.) fakat şu anda benim saatim 1100 gr lık bir ağırlıkla çok rahat çalışıyor. Bir miktar daha da azaltabilirim.
    9-ağırlığın fazla olması taşıyıcı omurgaya yük bindiriyor. Buda bir müddet sonra millerin sıkışmasına sebebiyet verebiliyor.
    10-taşıyıcı omurganın parçalarını çok sıkı esnemeyecek, fakat ihtiyaç olduğunda da sökülecek şekilde yapmak gerekiyor. Omurgada oluşabilecek her türlü esneme direk dişlilere yük bindiriyor.
   11- şimdilik benim aklıma gelen önemli noktalar bunlar, sormak istediğiniz bir şeyler olursa severek cevaplarım.
Kesme, delme, zımparalama, millerin uçlarını ve gövdesini temizleme, Maksimum dikkat Minimum kusur. Çok sabırla çalışmak gerekiyor. Çünkü yapacağınız bu çalışma neticede yer çekimi kuvvetiyle çalışacak bir makine ve çalışmaya başladığında size zamanı gösterecek. Ben bu çalışmadan büyük keyif aldım.

Kolay gelsin.




Yorumlar