AHŞAP KUTULAR

EVLERİMİZİN ESKİ KASALARI

Muhtelif ebat ve şekillerde dekoratif kutular
Muhtelif ebat ve şekillerde dekoratif kutular.
Arkadaşlar selam, 
Size biraz eski evlerde sıkça rastladığımız kıymetli eşyaların muhafaza edildiği muhtelif ebatlardaki kutulardan bahsetmek istedim. Neredeyse evin her bireyinin kendine özel fotoğraflarını sakladığı, kıymetli eşyalarını koyduğu, aradığını içinde şıp diye bulduğu kutular. 



Dikiş kutusu
Dikiş kutusu.

Ahşap kutu yapmaya, eşime bir dikiş kutusu yapma hevesiyle başladım, bir dikiş kutusu yapıyım derken bir de baktım sekiz on tane kutu yapmışım. Sonra anladım ki bu iş gerçekten çok enteresan basit bir kutuya eklediğiniz farklı figür ve objeler o kutuya değişik bir anlam yüklüyor, bir sıcaklık katıyor. evet işte bu benim, bana ait dedirtiyor. 

Minik sandık
Minik sandık

Ayrıca bu işte o kadar hürsünüz ki dilediğiniz ebatta kutu yapabilirsiniz. Hiç kimse size yahu bu ölçülerde de kutumu olur diyemez. Neyse, bu işin bir önemli tarafı da malzeme sıkıntısı çekilmiyor olması. Her tür ağacı bu işte kullanabiliyorsunuz. Atölyede birikmiş kıvır, zıvır ağaç parçalarını değerlendirmek için biçilmiş kaftan. 

Ekose takı kutusu
Ekose takı kutusu

Bu çalışmalara isim bulmakta kolay oluyor, üstteki fotoğraftaki gibi! yanları parke parçalarından, üst kısmı parça, pırtık arta kalmış zeytin ağacından. bence çok şirin güzel bir kutu.


Şeker kutusu
Şeker kutusu

Bu da, yapmış olduğum bir inşaatın merdiven kenar kısımlarından artan çam parçalarından, dedim ya malzeme sıkıntısı yok. yeter ki siz kutu yapmak isteyin.


Sevgi takı kutusu
Sevgi takı kutusu

Bana göre kutu yapmanın bir iyi tarafı da marangozluğa geçmenin birinci basamağı, çok basit gibi durmasına rağmen içinde ustalık gerektiren bir çok aşaması var. Gönye birleşimler, kenet birleşimler, kapak, menteşe, kulp, ayak, vb. Bu basit gibi görünen kutu yapımın da neredeyse bir marangoz olabilmenin tüm işçilikleri var.


Klasik takı kutusu
Klasik takı kutusu.

Ahşap kısmını tamamladıktan sonra sıra geliyor süsleme işine, belkide en keyifli tarafı bu! ne yapsanız yakışıyor sanki, yeter ki takıp takıştırın. Resimdeki kutunun süslerini de daha önce bir eskicinin hurdaları içinde bulmuştum, eski pirinç dolap aksesuarları


Rumi desenli takı kutusu
Rumi desenli takı kutusu.

Bu kutunun motifini de pirinçten kendim kestim, Rumi motif, takılacağı yeri pirinç kalınlığı kadar oyup içine oturttum, gövdesi akça ağaç, kapağı ne ağacı tam bilmiyorum. sert ağaç gibi görünüyor ama çok yumuşak bir ağaç.


Meşe ağacı takı kutusu
Meşe ağacı takı kutusu.

En kıymetli kutum da bu, onu süslemedim onun süsü kendinden, kullandığım ağaç Büyükada' da ki meşhur Mizi köşkünün restorasyonunda hurdaya çıkmış meşe bir direkten. Muhtelif yerlerinde kurt delikleri var. Bu sebepten kimse bu kutunun yüzüne bile bakmıyor, ama benim için kıymetli.

Tespih kutusu
Tespih kutusu.

Bu kutunun ismini de arkadaşım Murat Batmaz koydu sayılır. O da tespih koleksiyoncusu bir arkadaşımız. Geçen yılki sergimi ziyarete geldiğinde bu kutuyu beğenip aldı. İçine tespih koyacağını söyledi. Ben de artık bu kutuya Tespih kutusu ismini koydum.

Çeyiz sandığı
Çeyiz sandığı.

Kutuların babası sandık, elimde bir miktar İsveç çamı vardı ne yapayım derken işte bu sandık çıktı ortaya. Onun aksesuarları da menteşe ve kilit kısmı, bir de ahşap asma kilidi var onu da takınca Nasrettin hoca fıkrası gibi duruyor. İşte böyle arkadaşlar.


Hepimize kolay gelsin.

Yorumlar